Najnovšie
Sťahovanie
Medzinárodné sťahovanie
Skladovanie
Logistika
Preprava
Tím Plusim
Novinky v Plusime
Legislatíva
Zo sveta

Prečo sa cezhraničné sťahovanie oplatí zveriť profesionálom?

Medzinárodné sťahovanie
04.04.2023

Sťahovanie presahujúce hranice našej vlasti je spravidla zásadným krokom ku zmene kariéry alebo rozvoju vlastného podnikania. Inokedy zas môže ísť o návrat naspäť na Slovensko aj so všetkými vecami ako reakcia na rôzne životné situácie. Medzinárodné sťahovanie, alebo ak chcete, cezhraničné sťahovanie má svoje špecifiká, na ktoré by ste mali myslieť už v predstihu a oplatí sa ho nechať na profesionálov. Zhrnuli sme pre vás hlavné dôvody.

Pomoc s dôkladnou prípravou

Cezhraničné sťahovanie býva o niečo zložitejšie, ako sťahovanie v rámci mesta či okresu a z tohto dôvodu si aj vyžaduje dôslednejšiu prípravu a plánovanie. Spoločne so sťahovacou službou si treba dohodnúť ten najvhodnejší termín. Cezhraničné sťahovanie je neraz o prekonávaní veľkých vzdialeností a kombinácii rôznych druhov prepravy a tak netreba zabúdať, že relatívne veľa času z celého procesu si ukrojí aj samotná logistika.

Väčšia kapacita aj úspora nákladov

Kým v rámci mesta si môžete skúsiť bez väčších ťažkostí zabezpečiť sťahovanie aj svojpomocne, tak v prípade cezhraničného sťahovania by ste nemali nič nechávať na náhodu. Všetko si najmä dôkladne prepočítajtespravte si súpis vecí.

V prípade, že sa sťahujete z cudzej krajiny naspäť na Slovensko, oslovte aj tunajšie sťahovacie služby, ktoré môžu byť v porovnaní s tými zahraničnými výrazne lacnejšie. Prípadne Vám zabezpečia all in services, či sťahovanie door-to-door.

Koordinácia prepravy na dlhšie vzdialenosti

Kým pri sťahovaní na kratšie vzdialenosti spravidla postačí niekoľko dodávok či nákladné auto, pri cezhraničnom sťahovaní dochádza neraz ku kombinácii viacerých spôsobov prepravy.

Typickým príkladom je sťahovanie do Veľkej Británie prípadne na sťahovanie na niektorý z chorvátskych ostrovov. V takých prípadoch je totiž celú dopravu potrebné koordinovať aj s ohľadom na použitie trajektov, prípadne rezerváciu miesta na trajekte a rovnako je s touto formou dopravy potrebné počítať aj v rozpočte. Kvalitná a skúsená sťahovacia spoločnosť zabezpečí všetky tieto služby a predloží Vám ich v pláne sťahovania.

Na ešte väčšie vzdialenosti sa tiež oplatí zvážiť sťahovanie letecky a pochopiteľne aj v tomto prípade je potrebné skoordinovať prepravu sťahovaných predmetov na letisko. Ak sa rozhodnete využiť profesionálne sťahovacie služby, k dispozícii budete mať koordinátora, ktorý bude pripravený vám okamžite oznámiť aktuálnu fázu cesty a zakročiť, keď náhodou nastane neočakávaná situácia.

Poistenie vecí počas celej doby sťahovania

Sťahovanie na dlhšie vzdialenosti je pochopiteľne spojené s väčšími rizikami nielen z pohľadu prípadného zdržania, alebo rizika poruchy, ale aj z pohľadu prepravovaných vecí. Skôr ako si definitívne vyberiete firmu na cezhraničné sťahovanie, overte si, do akej sumy sú sťahované predmety poistené pre prípad poškodenia alebo straty. 

Vybavenie nevyhnutných formalít

Sťahovanie v rámci krajín EÚ je z pohľadu byrokracie pomerne jednoduché, no netreba zabúdať, že napríklad sťahovanie do Veľkej Británie či Švajčiarska je už spojené s určitými formalitami. V každom prípade odporúčame mať vypracovaný dôkladný súpis sťahovaných vecí, kde bude uvedená aj ich hodnota a pripravené vyhlásenie (aj v cudzom jazyku) o tom, že ide o vaše osobné veci. Kontroly na hraniciach sú mimo krajín schengenského priestoru stále realitou, a tak je vhodné zistiť si, aké formality vás čakajú. V tomto smere vám profesionáli opäť ušetria čas, pretože všetky úradné záležitosti, ako napríklad colné konanie, spojené so sťahovaním ochotne vybavia za vás. Vy tak ušetríte nielen čas, ale aj námahu a stresy z toho, či máte všetko správne.

Podobné články

Štetcový efekt Štetcový efekt